Dobrodošli

Dobrodošli na internet stranice Udruge turističkih vodiča “Mihovil” Šibenik. Udruga djeluje na području Šibensko - kninske županije, a osnovne djelatnosti su:

•  Okupljanje turističkih vodiča, poticanje i unaprijeđivanje stručnog usavršavanja turističkih vodiča kako na teoretskom tako ina praktičnom planu

•  Djelovanje na zaštiti profesije odnosno struke turističkih vodiča, rad na podizanju ugleda i afirmacije poziva turističkih vodiča

•  Pomoć u ostvarivanju što boljih uvjeta rada svojim članovima

•  Promicanje unaprijeđenja vodičke službe, praćenje i kontroliranje njenog rada te stručno pomaganje svojim članovima

•  Organiziranje i upoznavanje članova s temama od interesa za struku putem seminara, predavanja, stručnih ekskurzija i na drugi primjeren način

•  Suradnja sa srodnim organizacijama zainetresiranim za kvalitetnu obradu turističkog tržišta

•  Predlaganje rješenja za podizanje kvalitete usluga turističkh vodiča , te sve druge djelatnosti potrebne za ostvarivanje ciljeva Udruge sukladno zakonu

Novosti

14.11.2018.

Otvorene prijave za sudjelovanje na certificiranom Interpret Europe treningu za interpretacijskog vodiča i radionici govornih vježbi za vodiče

Vrijeme i mjesto održavanja: 14.-19.01.2019., Šibenik
Kotizacija: 350,00 kn

Pozivamo Vas da se prijavite za sudjelovanje na treningu „Certificirani interpretacijski vodič“ iz programa Europske udruge za interpretaciju baštine – Interpret Europe i radionici govornih vježbi za vodiče za njegu i pravilnu upotrebu glasa.

Edukacijske aktivnosti dio su projekta „Interpretirajmo našu baštinu“, odobrenog za financiranje na natječaju Ministarstva turizma, Javni natječaj za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2018., kojeg zajednički provode Udruga turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik i Hrvatska udruga za interpretaciju baštine. Navedene aktivnosti projekta održat će se u Šibeniku od 14. do 19. siječnja 2019. godine, a za članove Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik osigurano je 17 mjesta.

opširnije >>

 
25.10.2018.
Mia Deković osvojila nagradu za najboljeg turističkog vodiča u Hrvatskoj

U sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma koja se održava na Hvaru, 24.10, dodijeljene su nagrade u različitim kategorijama, uključujući i kategoriju ‘Čovjek-ključ uspjeha, djelatnik godine’. Naša draga članica i kolegica Mia Deković je u spomenutoj kategoriji osvojila nagradu za najboljeg turističkog vodiča u Hrvatskoj.

Miju je za ovu nagradu predložila Udruga turističkih vodiča ‘Mihovil’ na prijedlog Turističke zajednice Šibensko – kninske županije s kojom godinama ostvaruje izvrsnu suradnju.  Još jednom joj čestitamo na dodijeljenoj nagradi i želimo puno uspjeha u daljnjem radu i promociji grada i županije na najbolji mogući način.
16.10.2018.

Interpretacija baštine i turizam doživljaja za održivi razvoj lokalnih zajednica – edukativna radionica

 

Pozivamo Vas u Šibenik na trodnevnu edukativnu radionicu o interpretaciji baštine i turizmu doživljaja! Dođite i otkrijte kako možete unaprijediti svoja znanja i vještine iz područja interpretacije baštine i kreiranja doživljajnog kulturno-turističkog proizvoda, te svojim djelovanjem doprinijeti održivom razvoju naših lokalnih zajednica!

Šibenik, grad koji se posljednjih godina nametnuo kao omiljeno odredište kada je u pitanju ponuda kulturno-turističkog sadržaja, izronivši iz mora naših turističkih destinacija kao pohvalan i pozitivan primjer održivog razvoja turizma, domaćin je edukativne radionice „Interpretacija baštine i turizam doživljaja za održivi razvoj lokalnih zajednica“.

opširnije >>

25.03.2018.

Predavanje o tvrđavi sv. Nikole


Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije je 23.03.2018. za članove UTV Mihovil održala predavanje o tvrđavi sv. Nikole u prostorijama Razvojne agencije Šibensko-kninske županije. Na predavanju su izlagali mr. sc. Josip Ćuzela, koordinator Ministarstva kulture za tvrđavu sv. Nikole, Marko Plenča Mudrić, mag. geografije kao stručni suradnik - čuvar prirode, te ravnateljica ustanove mr. sc. Anita Babačić Ajduk, mag.biol.


Predavanje je obuhvatilo upoznavanje s radom same ustanove, te zanimljive činjenice ne samo o tvrđavi kao jedinstvenom zaštićenom spomeniku kulture na listi svjetske baštine UNESCO-a i kanalu sv. Ante, nego i o njihovoj turističkoj valorizaciji. Nakon predavanja slijedila je rasprava u kojoj su vodiči upoznati s izvršenim i budućim radovima na tvrđavi, potencijalnim turističkim sadržajima u zaštitnoj buffer zoni, te o načinu prihvata i kretanju posjetitelja nakon što se za to stvore uvjeti.
28.02.2018.

U suradnji s Muzejom grada Šibenika, 28. veljače 2018. članovi UTV Mihovil su posjetili i razgledali muzej uz stručno vodstvo kustosa g. Emila Podruga.


24.02.2018.

Povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča članice Udruge organizirale su kostimirani tematski razgled grada „Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika“


Tema razgleda koji se odvijao kroz uske uličice stare gradske jezgre su manje poznate povijesne činjenice vezane za životne prilike koje su vladale u periodu od 13. do 17. stoljeća u Šibeniku i okolici.

Sudionici koji su prisustvovali razgledu su tako imali prilike čuti o šibenskom nahodištu, lazaretima, templarima, flagelantima, kugi, legendama iz tog vremena, te Mrni i Dobri, vješticama koje su osuđene u prvom službeno zabilježenom suđenju vješticama u nas.


Cilj tematskog kostimiranog razgleda grada je otkrivanje povijesnih činjenica na zanimljiv i inovativan način, te upoznavanje s poviješću i prilikama koje su vladale u periodu srednjeg vijeka. Prenošenjem tih činjenica želimo povećati interes za našu povijesno-kulturnu baštinu, te na taj način potaknuti očuvanje naše nematerijalne baštine i nacionalnog identiteta.
Obzirom na veliki odaziv i pozitivne komentare sudionika, odlučili smo staviti "Mračnu stranu srednjovjekovnog Šibenika" u stalnu ponudu udruge, te smo potaknuti  da nastavimo s tematskim razgledima i sličnim događanjima.


Foto: Valerio Baranović
28.01.2018.

Dragi sugrađani i sugrađanke, kao i svake godine Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik obilježava Svjetski dan vodiča 21.veljače.


Taj dan ćemo obilježiti zajedno s vama tradicionalnim besplatnim vođenjem za sve zainteresirane. Obzirom da je svake godine velik odaziv, a i da jedan termin često ne odgovara svima, odlučili smo pokloniti besplatne razglede grada svaki vikend. Razgledi u veljači će se održavati subotom s početkom u 11 sati (3.,10. i 17.2). Mjesto susreta s vodičem je kod spomenika Petru Krešimiru IV.

Za zadnju subotu, 24.2 pripremili smo nešto sasvim drugačije. Razgled grada na temu „Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika“ s početkom u 18:00. Mjesto susreta također u đardinu (perivoj Roberta Visianija). Molimo sve zainteresirane za ovu turu da se najave unaprijed i rezerviraju mjesto. Rezervacija je besplatna, ali je broj mjesta ograničen zbog specifičnosti same ture. Osobe bez najave, nećemo moći primiti i molimo za razumijevanje.

U slučaju najave lošeg vremena za svaki pojedini razgled ćemo pravovremeno objaviti da li je došlo do promjene.

Rezervacije za tematsku turu se primaju na mail utvmihovil@gmail.com i na našoj facebook stranici www.facebook.com/SibenikTouristGuides
15.01.2018.

Besplatni razgledi gradova u Šibensko-kninskoj županiji povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske


U nedjelju, 14. siječnja u 12 sati turistički vodiči diljem Hrvatske su poklonili građanima besplatne razglede gradova povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u sklopu projekta „Upoznaj svoju zemlju“ u organizaciji Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske. Projektu se priključila i Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik, te su organizirani besplatni razgledi Šibenika, Knina i Drniša.

Zahvaljujemo se našim kolegama Josipi Petrina s kojoj su naši sugrađani razgledali Drniš, Anti Šimiću koji je pokazao ljepote Knina i kninske tvrđave, te Ivanki Čoga i Tini Biluš koje su prošetale Šibenikom, te pokazale kakve zanimljivosti grad skriva. Odaziv je bio jako velik, te se ovim putem zahvaljujemo svim našim sugrađanima što su još jednom pokazali da vole prošetati gradom s licenciranim turističkim vodičima i bolje ga upoznati.
10.01.2018.

Projekt 'Upoznaj svoju zemlju'


Dragi sugrađani, čast nam je pozvati Vas da Vašim prisustvom uveličate i podržite  projekt 'Upoznaj svoju zemlju' , kojeg je pokrenula Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske. 
Radi se o organizaciji besplatnih  vođenja  u gotovo  40  gradova s početkom u isto vrijeme, dana 14. siječnja 2017.godine (nedjelja) s početkom u  12:00 sati; projekt organiziran pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, uz potporu Hrvatske turističke zajednice,  povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske.

U Šibensko-kninskoj županiji Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik organizira razglede u:

Šibeniku (kod spomenika Petru Krešimiru IV)
Kninu (kod spomenika hrvatske pobjede 'Oluja 95')
Drnišu  (kod spomenika Vrelo života)

Ovom akcijom želimo na malo drugačiji način obilježiti Dan međunarodnog priznanja Hrvatske,  pozvati građane da upoznaju gradove diljem Hrvatske i otkriju skrivene priče koje pričaju, jer smatramo da svaki državljanin naše zemlje može biti promotor i ambasador svoje domovine, ukazati na važnost turističkih djelatnika za međunarodni ugled Hrvatske kao i na važnost nacionalnog identiteta i kulturne baštine koja je jedino što nas izuzima od globalizacije.
Ujedno na isti način želimo ukazati na važnost Pravilnika o zaštićenim lokalitetima  koji je u izradi. Naime, zaštićeni lokaliteti  će biti jedina mjesta na kojima će djelatnost turističkih vodiča i predstavljanje naše zemlje moći obavljati vodiči koji su educirani isključivo u Republici Hrvatskoj.

 
18.12.2017.
Zahvalnica Udruzi turističkih vodiča Mihovil Šibenik

Dana 18.12.2017. u Gradskoj Vijećnici u Šibeniku u organizaciji Turističke zajednice županije je svečano obilježen dan turizma Šibensko kninske županije, te su uručene priznanja i zahvalnice zaslužnima u turizmu. Nagrade su uručili župan Goran Pauk i direktorica županijske turističke zajednice Željana Šikić. 

Turistička zajednica županije dodijelila je Zahvalnice svojim suradnicima za iznimnu suradnju koju ostvaruju s relevantnim institucijama i dionicima turizma Šibensko-kninske županije. Udruzi turističkih vodiča Mihovil Šibenik dodijeljena je Zahvalnica za doprinos turističkoj ponudi.
29.11.2017.
Predavanje gospođe Mislave Zuppa-Rasic

U organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj grada Šibenika, 29.11.2017 u Urbanom centru, organizirano je predavanje na temu "Kako kreirati novu kulturno-turističku rutu". Predavanje je održala gospođa Mislava Zuppa-Rasic, diplomirani kulturolog. Nazočili su brojni članovi UTV Mihovil kao i ostalih zainteresirani turistički djelatnici. Razgovaralo se o tome kako procijeniti trenutne sadržaje, te kako nadograditi na već postojeće. Zajednički smo analizirali kulturne lokalitete, trenutnu turističku ponudu, njene prednosti i nedostatke te raspravljali kako kreirati nove sadržaje. Radionica je bila iznimno konstruktivna, te se nadamo da će ovakvih radionica biti još mnogo.
21.11.2017.
Predavanje na temu prirodna baština NP Krka

Predavanje Drage Marguša, stručnog voditelja Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ U organizaciji Udruge turističkih vodiča Mihovil- Šibenik, uz podršku NP Krka, dr.sc Drago Marguš, stručni voditelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, održao je 21. studenoga u prostorijama Urbanog centra u Šibeniku predavanje za članove UTV Mihovil.

Tema predavanja je bila prirodna baština NP Krka. Predavanje je bilo iznimno zanimljivo, te su članovi kroz razgovor tokom predavanja saznali mnogo novih informacija.
19.06.2017.
Tematska prezentacija „Zaštićeni lokaliteti“

U muzeju Mimara je održana tematska prezentacija „Zaštićeni lokaliteti“ u organizaciji Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske uz potporu Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar Kitarović, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva turizma, te podršku Hrvatske turističke zajednice. Naglasak prezentacije je važnost educiranog ovlaštenog turističkog vodiča koji ne samo da predstavlja svoj kraj, već prenosi emocije, duh i ljubav prema svojoj Domovini.

Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik je sudjelovala na tematskoj večeri, a naša članica Ivanka Čoga je predstavila ljepote naših zaštićenih lokaliteta. Njeno predstavljanje je bilo popraćeno prekrasnim fotografijama, djelom našeg nagrađivanog fotografa g. Ive Pervana, koji je na kraju večeri imao izlaganje o važnosti fotografije u turizmu.
 
Udruga turističkih vodiča "Mihovil Šibenik"
Info i najave: utvmihovil@gmail.com
Obala palih omladinaca 3 | 22000 Šibenik
Ovlaštene osobe za zastupanje udruge: 
Predsjednica: Tina Biluš +385 99 684 1016
Dopredsjednica: Mia Deković:  +385 91 566 7752
Tajnica: Nikol Dujmović +385 98 873 499